Tijdschrift Generator V

kunst cultuur filosofie en meer……

Het gaat voorbij mooi of lelijk. Het gaat om kijken en inspiratie! – Sanneke van Hassel

sanneke

Via Twitter kom ik op het programma van Abdelkader Benali op youtube. Abdelkader heeft en inspirerend interview met Sanneke van Hassel. Waarom heb ik nooit eerder van haar gehoord? Ze is echt een zeer getalenteerde schrijfster. Wat leuk, die korte verhalen van haar naar aanleiding van foto’s van Rotterdam, uit de serie de kracht van Rotterdam.

sanneke van hassel

Ze schrijft de verhalen, zonder dat ze weet wie de fotograaf is of waar de foto overgaat. Elke week schreef ze een stuk bij een van de foto’s en heeft derhalve heel veel foto’s bekeken. Ze vraagt zich bij de foto’s niet af wat ze er wel of niet mooi aan vindt. “Het gaat voorbij mooi of lelijk. Het gaat om wat kan ik ermee. Dat maakt het zoveel interessanter. Misschien wel de minst interessante vraag bij een foto of ander kunstwerk”, zegt Van Hassel. Ik zou het zo leuk vinden als meer mensen dit gingen doen. Ik ben zo benieuwd naar wat zij dan zien en bij de foto’s bedenken. 

Het knappe van Hassel is dat ze de mensen op de foto’s op verschillende manier kan laten spreken en zo tot leven kan brengen. Ook weet ze heel knap een lasser te verbinden met de dichter Rilke. Zonder dat het plat wordt of zo. Je wordt meegevoerd in het verhaal.

Sanneke van Hassel geeft vanaf september schrijflessen bij de foto’s van De Kracht van Rotterdam. In deze lessen gaat ze in op zaken als het ontwikkelen van personages, het kiezen van een perspectief maar vooral op de kracht van de eigen fantasie en gedachten bij een beeld. Sanneke geeft dit schooljaar op vijf Rotterdamse middelbare scholen les aan scholieren van 4Havo/VWO. Verhalen van deze leerlingen bij foto’s van De Kracht van Rotterdam zijn te horen op de Dag van de Literatuur van Passionate Bulkboek op 5 maart 2015 in De Doelen. Ook voor andere ambitieuze schrijftalenten zijn deze schrijflessen van Sanneke te boeken. Voor meer informatie over deze schrijflessen kunt u Sanneke mailen.

IJsselmonde_02-04_Sanne_Donders-350x233

De kracht van Rotterdam – en zien dat er niet zoveel verschil is in dromen, ambities en mogelijkheden……

Deze expositie is een podium voor de stad, haar bewoners en de fotografen. Want deze stad is meer dan de moderne metropool die na het bombardement in 1940 uit de bouwput verrees. En ook zoveel meer dan de skyline, de Erasmusbrug, de Koopgoot, of de supporters van Feyenoord. We moeten dat alleen wel laten zien. In alle schoonheid en kracht die deze stad heeft.

Stadscentrum_12-14_Eva_Flendrie-350x233

We moeten dat niet alleen laten zien in de media en de musea, maar juist buiten, in de stad. Want Rotterdammers zijn meer onderweg dan dat ze naar een museum gaan. Laat de Rotterdammer zien hoe zijn stad er uit ziet, wat de stad kan, doet en bereikt. Laat Zuid zien hoe Noord slaapt, laat Hillegersberg zien hoe het er uit ziet tussen 04.00 en 06.00 uur in Charlois. En laat zien dat er eigenlijk niet zo veel verschil is in dromen, ambities en mogelijkheden.

bron: http://www.dekrachtvanrotterdam.nl/info/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 21 oktober 2014 door in Boeken, Doe je mee?, Foto, Inspiratiebron en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: