Tijdschrift Generator V

kunst cultuur filosofie en meer……

Weer even kind met een reisbeer

GeorgeII

door: Petra Bies

Voor meer verhalen over de beren, klik hier voor Facebook Travelbears from GeneratorV

In de trein weleens tegenover een beer gezeten? Of er eentje aangetroffen in de sportschool? Het kan dezer dagen zomaar gebeuren. Het kunstcollectief Generator V legt namelijk in Den Helder en Schagen een compleet legertje reisberen te vondeling.

Generator V is een kersvers collectief. Het maakte zijn debuut met een tentoonstelling op Fort Westoever tijdens het culturele wandelevenement De Halve van Den Helder, april dit jaar. Monique de Leeuw (40) en Eva Dorresteijn (43) uit Schagen vormen de kern, daarnaast zijn er al verschillende mensen projectmatig aangehaakt. De Leeuw is beeldend kunstenaar, Dorresteijn komt uit de hoek van de filosofie en literatuur. ,,We willen als Generator V mensen verbinden door nieuwsgierigheid, enthousiasme en creativiteit’’, verduidelijkt Dorresteijn de drijfveer.

De reisberen passen daar helemaal in. Ze moeten mensen laten ervaren hoe leuk het is om de fantasie de vrije loop te laten, hoe heerlijk het is om de eigen creativiteit te gebruiken. Want als ieder mens als kind blij wordt van spelen, waarom stoppen we daar dan mee als we groot zijn, vraagt Generator V zich af.

Hele wereld

De reisberen moeten bovendien zorgen voor contact tussen verschillende culturen, want als het meezit gaan ze de hele wereld over. De opzet is immers dat de vinder de beer na het logeerpartijtje weer ergens te vondeling legt.

De reis en avonturen van de beren zijn te volgen via een eigen Facebook-pagina, Travelbears from GeneratorV. De vinder wordt daarnaar verwezen via een label op de berenrug en krijgt via internet verdere uitleg. ,,Behandel de beer als je gast. Serveer hem je lievelingsgerecht, brei een das voor hem als het koud is. Laat hem iets van jouw leven zien, toon hem iets wat belangrijk voor je is. Of verras hem met een grappige situatie, de Generator V-beren zijn wel in voor een grap! Als de beer jou creatief inspireert, houd je dan vooral niet in. Teken hem na, maak een lied voor hem, verzin een heuse berenmaaltijd’’, zo worden de vinders op weg geholpen.

Outfit

Die tekst staat er in alle grote talen op, van Engels tot Arabisch. Dat is dankzij het Internationaal Vrouwencentrum in Den Helder. Vrouwen van de ’Cultureel vertalen’-groep gingen daar vrijwillig aan de slag voor het project. Maar zij niet alleen. Door de bezoeksters van de vrije inloop zijn twee beren in een zelfgemaakte outfit gestoken. ,,Het slaat enorm aan’’, weet directeur Marlies Pfann. De beren blijven nog even in Den Helder om bij diverse vrouwen uit logeren te gaan; een wereldreis in het klein.

In Den Helder en Schagen blijft één ’stadsbeer’ achter, die onderling zal worden doorgegeven. Een andere telg van de berenfamilie gaat direct mee op reis naar Rome, een andere naar Berlijn en derde gaat over een tijdje vanuit China de wijde wereld in. Beer Jo vaart mee met het marineschip ’Johan de Witt’. Zij zal in november in New York van boord gaan. De andere beren worden de komende dagen in Den Helder en Schagen losgelaten of zijn net al te vondeling gelegd. ,,We zijn ontzettend benieuwd wat het gaat worden’’, zegt Dorresteijn. ,,We merken wel dat het aanslaat, dat veel mensen het leuk vinden.’’

beerSaschakoelkast

Koelkastkraak

Een aantal beren zijn afgelopen weken alvast op proef uit logeren geweest. Hun belevenissen staan al op de Facebook-pagina. Zo vergaapt een beer zich in de supermarkt aan het enorme assortiment honing, helpt een ander met een strandschoonmaak, wordt er een beer betrapt tijdens een nachtelijke koelkastkraak, krijgt er eentje een shiatsu-massage en gaan er twee mee naar school. ,,Het hoeven geen ingewikkelde dingen te zijn. Het is juist leuk om iets uit het dagelijks leven te laten zien.’’

Een aantal beren is nieuw gekocht, maar een flink deel is geschonken door de kringloopwinkel van Building on Education aan de Sluisdijkstraat in Den Helder. De stichting zet zich in voor scholen en schoolkinderen in westelijk Afrika. Door de herkomst is de berenfamilie heel divers: van een kleine koala tot een robuuste bruine beer. Marjolein Bremer van de stichting neemt zelf twee beren mee bij haar eerstvolgende bezoek aan Gambia.

bron: Holland Media Combinatie

beerbier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 18 oktober 2014 door in Doe je mee?, Travelbears from GeneratorV en getagd als , , , , , .
%d bloggers liken dit: