Tijdschrift Generator V

kunst cultuur filosofie en meer……

Als er chaos is ontstaat er energie, van waaruit transformatie kan ontstaan.

Als er chaos is ontstaat er energie, van waaruit transformatie kan ontstaan.

Interview met Madelon de Jager van Coachpraktijk de Spiegel over inspiratie, passie en energie. Madelon zal optreden als gastspreker tijdens SteinSalon op 14 juni tijdens SchoK, Schoorlse Kunsten.  

Coachpraktijk de Spiegel wil betrokken zijn bij veranderingen van (denk)processen van individuen en organisaties. Daarbij onderstrepen wij het belang van eigenaarschap voor de wens tot verandering en het in stand houden van een gezond en gelukkig leven. Het doel is om bij te dragen aan de zelfredzaamheid van mensen en hen te begeleiden in groei.

1. Wat is inspiratie voor jou?
Voor mij is inspiratie loskomen van tijd en plaats en opgaan in het moment. Vooral de Nederlandse taal en woorden in het bijzonder kunnen mij zeer inspireren. Taal kan een verbinding met een ander tot stand brengen, doormiddel van taal, een goed gesprek of door het lezen van een boek.
Ik kom graag in contact met anderen en neem daarin graag een open houding aan. Dan zet ik als het ware mijn bril van verwondering op. De verbinding met de ander voel ik met name als ik in het moment ben en luister, kijk en voel wat er op dat moment gezegd wordt, zowel in woorden als in lichaamstaal. Het verbind niet alleen met de ander maar ook met jezelf. Je hebt naar mijn idee altijd de ander nodig om dichter bij jezelf te komen.

Daarnaast kan de Nederlandse taal me ook enorm inspireren. Onze taal heeft van die mooie woorden, die een hele betekenis in zich dragen, zoals het woord: koesteren. Ik heb dit altijd al een mooi woord gevonden, maar toen ik hoorde dat in het woord koesteren het woord oester zit, vond ik het nog mooier. De oester staat voor mij voor iets warm houden, laten groeien van een parel, beschermen.
Bepaalde woorden roepen een gevoel op en kunnen een denkproces op gang brengen. Ik houd bijvoorbeeld ook veel van spreuken. Als ik een verslag maak, denk ik goed na over wat ik wil uitdragen. Een docent zei eens tegen me: je verslagen lijken bijna een gedicht, alsof je de woorden eerst op een weegschaal hebt gelegd, voordat je ze aan het papier toevertrouwde. Ik denk ook dat dat belangrijk is. Als ik een tekst schrijft die een ander gaat lezen, schrijf ik de tekst anders dan als de tekst wordt voorgedragen. Als je een tekst voordraagt kun je makkelijker spelen met rust en intonatie. Het is anders wanneer je een tekst leest, dan wanneer je de tekst hoort.

2. Hoe geef jij passie door?
Het doorgeven van mijn passie doe ik via mijn Coachingspraktijk De Spiegel. Door totaal voor iemand open te staan, kun je passie doorgeven. Als coach ga ik samen met de ander in gesprek, om diegene te helpen door vragen te stellen: Wat zijn jouw vragen? Waar lig je ’s nachts wakker van? Welke denkpatronen kun je zelf niet duiden? Helpen duiden, dat is waar De Spiegel voor staat. Een spiegel reflecteert enkel en alleen de waarneming. Een goede coach doet dat ook. Zoals ik al eerder zei, soms heb je de ander nodig om bij jezelf te komen. Wat ik de ander biedt is tijd en aandacht en hulp bij het duiden van hun gedachten. Om alles in perspectief te zetten en daarmee een leervraag te formuleren. Toekomstgericht bezig zijn, dat is waar het om draait. Je kunt heel lang achteruit kijken, maar wat levert je dat op de lange termijn op? Ik ben van mening dat ieder mens weet wat goed is voor hem, haar. Maar zoals ik al zei: soms heb je de ander nodig om dichter tot jezelf te komen.
Naast het 1 op 1 coachen van mensen, wil ik graag anderen opleiden tot coach. Ik heb mijn opleiding gevolgd bij CAI Coaching Academie International, opgericht door Loek Oudeman en Margreet Rierink. Coachen is een vak dat je niet uit een boek kunt leren, vandaar dat zij hebben gekozen voor het gilde systeem. Na het afronden van de opleiding, ben ik opgenomen in het gilde systeem en ik word verder opgeleid tot leermeester.

3. Waar haal je zelf je energie vandaan?
Zelf krijg ik veel energie door heel bewust te luisteren naar mezelf, naar mijn eigen lichaam. Mijn kompas is altijd goed en is er altijd geweest, maar pas nu durf ik er ook daadwerkelijk op te vertrouwen. Ik merk ook om me heen, dat dit is wat wij tegenwoordig spiritualiteit noemen. Het leren varen op je eigen kompas. Vanuit een denken: het is er allemaal al, het moet alleen nog vrij komen.

Ook krijg ik veel energie van de gedacht dat ieder mens uniek is en potentieel heeft. Van het stigmatiseren wat de maatschappij veelal doet, daar geloof ik niet in. Ik zoek graag naar het mooie in de ander, zodat het kan groeien. het is zo makkelijk om te zeggen ‘dat kun je niet’. Dat werkt beperkend.

Gelukkig zie ik om me heen dat er een nieuwe tijd ontstaat, waarin we elkaar helpen en sterker maken. Jonge mensen zien hun eigen talent en omarmen die, net zoals ze het talent in de ander herkennen en omarmen. Ze geloven sterk in de kracht van het initiatief. Er wordt niet meer zozeer gedacht in termen van concurrentie, maar in samenwerken. Je ziet allerlei collectieven ontstaan, noem het Co-Creatie, waarin mensen zowel langdurig als kort samenwerken aan projecten.

De ontdekking van het jaar is voor mij, dat uit chaos energie ontstaat. En dat je er in plaats van vanaf bewegen, wat mijn natuurlijke neiging is, maar er naartoe moet bewegen. Als er chaos is ontstaat er energie, van waaruit transformatie kan ontstaan.

 

contactinformatie Madelon de Jager van Coachpraktijk de Spiegel: madelon_dejager@hotmail.com

of kijk op de Facebook pagina van Coachpraktijk de Spiegel…

Advertenties

Eén reactie op “Als er chaos is ontstaat er energie, van waaruit transformatie kan ontstaan.

  1. Pingback: Kom naar de Salonavond op 14 juni tijdens SchoK, Schoorlse Kunsten | Tijdschrift Generator V

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: