Tijdschrift Generator V

kunst cultuur filosofie en meer……

Joseph Beuys: Every man is an artist

Een korte film over het leven en werk van Joseph Beuys. Joseph Beuys was vooral een sociaal bewogen kunstenaar. De film geeft je een kijkje in zijn werk en leven, dat onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Zeker de moeite waard om even te bekijken, ook of juist als de kunst van Beuys je misschien niet zo aanspreekt. Zijn ideeën over de leven en de wereld om zich heen, prikkelen, zetten aan tot denken en kunnen je wellicht inspireren je eigen weg te volgen.

??????

De werken van Beuys zijn meestal onconventioneel van aard: ze zorgen vaak voor een sterke mening bij de beschouwer. Het avant-gardistische werk van Beuys wordt vaak als sterk conceptueel betiteld: voor hem was het effectief overbrengen van zijn ideeën belangrijker dan de persoonlijke manuele uitwerking van zijn kunstwerken. De uitwerking kon bijvoorbeeld ook gebeuren door technici en handwerkslieden.

Hij maakte circa vijfhonderdveertig multiples, die vaak bestonden uit nieuwe combinaties van reeds bestaande industriële voorwerpen. Hij maakte in totaal meer dan 15.000 werken.

Als belangrijkste kunstwerk noemde Beuys desgevraagd zijn ‘Sociale Sculptuur’. Dit is een radicale kunsttheorie waarbinnen ieder mens kan participeren en verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de samenleving waarin hij leeft. In samenwerking met Klaus Staeck gaf hij grafiek-edities uit zoals lithografieën, affiches, boeken videos en series kunstpostkaarten, waaroner kaarten van hout en van vilt. In musea maakte hij installaties en stalde persoonlijke objecten uit in vitrines. Sommige van zijn beelden werden uitgevoerd in brons.

Een van de initiatieven waar Beuys aan meewerkte was de ‘Vrije Internationale Universiteit’ (Free International University). Dit is een los-vast collectief van kunstenaars en geïnteresseerden, dat nog steeds bestaat. Deze organisatie probeert het gedachtegoed van Beuys levend te houden en te verspreiden door middel van publicaties, manifestaties, voordrachten en lezingen. bron: Wikipedia

Eén reactie op “Joseph Beuys: Every man is an artist

  1. Pingback: Rudolf Steiner Alchemie van het Alledaagse | Tijdschrift Generator V

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: