Tijdschrift Generator V

kunst cultuur filosofie en meer……

Cursus Filosofie, Boekhandel Plukker te Schagen

Afbeelding

De leesgroep Het gaat om een inleidende leesgroep. Deelnemers hoeven daarom geen voorkennis van de filosofie, of van het denken van Aristoteles. Integendeel. Docent: Humber van Straalen, tweedejaars Onderzoeksmaster student, Wijsbegeerte UVA Leeskring gaat door met min. 8 cursisten. De leesgroep bestaat uit vier bijeenkomsten op vrijdagmiddag 16.00 uur in ons CultuurCafé (bij mooi weer terras). Voorgestelde data: 30 mei, 6 juni, 13 juni, 20 juni. Wel belangstelling, maar u kunt niet op deze data? Meldt u zich toch aan; in overleg kunnen de data eventueel worden aangepast.

Aanmelden kan door hier te klikken of een e-mail naar info@boekhandelplukker.nl te sturen.

De totale kosten zijn: € 20 voor de bijeenkomsten, plus € 24,90 voor het aanschaffen van het boek Ethica Nicomachea bij boekhandel Plukker. Voor meer informatie over de cursus, leesgroep: Boekhandel Plukker…

Aristoteles was een universele geest met aandacht voor zeer uiteenlopende gebieden, zoals de biologie, logica, metafysica, politiek en ethiek. Over al deze onderwerpen schreef en publiceerde hij talrijke werken. Hoewel een aantal geschriften verloren is gegaan, bestaat het bewaarde oeuvre – het corpus aristotelicum – uit een dertigtal traktaten. Sommige daarvan zijn korte essays, andere uitvoerige uiteenzettingen. Tot deze laatste groep behoort de Ethica Nicomachea, hier vertaald als Ethica. (Een korte kennismaking met Aristoteles kan via twee filmpjes van omroep Human op Youtbe…..: korte animatie van 3 minuten of de hele uitzending over Aristoteles, door filosoof Ad Verbrugge)

De Ethica Nicomachea van Aristoteles is mogelijk een van de beste teksten die ooit over het menselijke handelen geschreven is. En een van de meest toegankelijke teksten van Aristoteles.  In deze tekst probeert Aristoteles te schetsen hoe het praktische leven van een mens er uitziet. Kwesties die hij daarbij bespreekt zijn onder andere wat het betekent wanneer een mens gelukkig is. Veel van deze beschouwingen zijn nog steeds verhelderend, en in sommige gevallen ook nog steeds zeer relevant.  Het is een belangrijk werk, want het is de eerste systematische uiteenzetting over ethiek in de westerse wijsbegeerte. Bovendien staat het werk aan de oorsprong van een bepaalde type van wijsgerige reflectie op ethiek, de zogenaamde ‘geluksethiek’, die tot de tijd van Kant beoefend is. Het werk heeft dan ook in de loop van de eeuwen een diepgaande en blijvende invloed uitgeoefend. Door sommigen bekritiseerd, door velen geaccepteerd, liet het weinigen onverschillig. Het heeft gangbare opvattingen over ethiek helpen vormen. Wie de Ethica leest, neemt dus geen volledig vreemd boek ter hand en zal vertrouwde begrippen en problemen ontmoeten. Dit neemt niet weg dat de lectuur van dit traktaat ook weerstanden en vragen zal oproepen. Er komen herhalingen in voor, er zijn ondoorzichtige passages en ook delen waarvan men zich afvraagt wat hun functie is in een traktaat over ethiek. Van dat laatste is de uiteenzetting over de speculatieve activiteit een goed voorbeeld. (klik hier om verder te lezen over De Ethica…..) 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 8 mei 2014 door in Boeken, Doe je mee?, Filosofie, Uitnodiging en getagd als , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: