Tijdschrift Generator V

kunst cultuur filosofie en meer……

Het andere huis van Anne Frank – Geschiedenis en toekomst van een schrijvershuis

MasreshaHet voormalige woonhuis van Anne Frank aan het Merwedeplein, waar de familie Frank woonde van december 1933 tot juli 1942, ademt weer de sfeer van de jaren dertig.

Op de deur van het appartement in de Amsterdamse Rivierenbuurt, waar Masresha Mammo verblijft, hangt geen naambordje. Vreemd is dat niet. Elk jaar woont hier een andere schrijver wiens vrijheid van meningsuiting in eigen land onder druk staat, om in alle rust aan een boek te werken. Het is niet zomaar een woning. Hier groeide Anne Frank op, tot dat ze in juli 1942 met haar ouders en zus moest onderduiken. Sinds 2005 huurt de Stichting Amsterdam Vluchtstad het huis, nadat het met hulp van de Anne Frank stichting was ingericht zoals het er voor de oorlog moet hebben uitgezien.

Als de deur opengaat merk je dat direct, als de muren achter de Ethiopische auteur, die boven aan de trap staat te wachten, zijn niet behangen maar bestempeld. Maresha laat alles glunderend zien. “En dit is de schrijfkamer”, besluit hij zijn kleine rondleiding in een kamer met een rond houten tafeltje en een secretaire in de hoek. “Elke dag dat ik hier ben, denk ik aan Anne Frank.” ” Ik was al blij dat ik een plek kreeg, maar dat ik in het huis van Anne Frank terecht kwam…….” Weet je, als twintiger zag ik in Addis Abeba het toneelstuk over Anne Frank en ik ben daarna Annes dagboek gaan lezen. Het greep me erg aan. De verhalen over de Duitsers, hun schuilplaats, de family politics, de frustratie. Maar ook hoe Anne altijd gericht was op de toekomst, het positieve van haar. Indirect is er een verband tussen Anne Frank en Maresha, blijkt als hij over zijn achtergrond vertelt.

Masresha Mammo werkte in Ethiopië als filmcriticus en is mede-oprichter en redacteur van een van de meest invloedrijke kranten in Ethiopië, de Addis Neger (Nieuw Ding), opgericht in 2007 in reactie op de repressie die volgde op de verkiezingen in 2005, waarbij de regering haar verlies weigerde te accepteren. Op 8 juni 2005 werden in Addis Abeba demonstranten tegen de regering op straat doodgeschoten, vele tienduizenden werden gevangengezet. Na de chaotisch verlopen verkiezingen van 2010 werd redacteuren en journalisten van Addis Neger te kennen gegeven dat hun krant gesloten zou worden en dat ze risico liepen opgepakt te worden op grond van “terroristische activiteiten”; de meesten van hen vluchtten daarop naar het buitenland. Sindsdien woont Masresha Mammo in Uganda, gescheiden van zijn vrouw en kind. Vanuit Uganda bleef hij werkzaam als redacteur en schreef hij artikelen voor de online versie van de Addis Neger.

Tijdens zijn verblijf in Amsterdam zal Mammo werken aan een non-fictieboek over de situatie in Ethiopië en aan een roman. In de roman wil hij het leven onder de dictatuur laten zien via een liefdesgeschiedenis tussen twee studenten in Addis Abeba. Tevens werkt hij aan de vertaling van de Noorse roman De wereld van Sophievan Jostein Gaarder in het Amhaars.

Amsterdam Vluchtstad

Amsterdam Vluchtstad is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds en de Gemeente Amsterdam. Sinds 1997 biedt Amsterdam Vluchtstad tijdelijk onderdak – vaak voor een periode van een jaar – aan een schrijver, dichter of journalist die in zijn of haar land omwille van zijn geschriften wordt vervolgd, bedreigd, of anderszins in zijn of haar schrijverschap wordt belemmerd. De schrijvers worden gehuisvest in het voormalige woonhuis van Anne Frank aan het Merwedeplein te Amsterdam, dat door woningbouwvereniging Ymere ter beschikking is gesteld. Masresha Mammo is de twaalfde schrijver die via Amsterdam Vluchtstad in Amsterdam verblijft.

Interview

Op maandag 10 juni gaan Masresha Mammo en Kettly Mars in de Universiteitsbibliotheek in Amsterdam in gesprek met Margot Dijkgraaf, literatuurcritica en directeur van SPUI25. Aanvang 17.00. Entree gratis, gelieve te reserveren via de website van SPUI25. Voertaal: Engels.

 

Voor meer informatie zie: het Nederlands Letterenfonds & Word Vervolgd

bron: Het Nederlands Letterenfonds en Word vervolgd, tijdschrift van Amnesty International

 

 

 

Woningcorporatie Ymere restaureerde de woning in de oorspronkelijke stijl en de Anne Frank Stichting verzorgde de inrichting. De oude kamer van Anne en haar zusje Margot is weer precies zo ingericht als toen.
De woning wordt nu verhuurd aan Stichting Amsterdam Vluchtstad, die elk jaar een buitenlandse schrijver uitnodigt om hier een jaar lang in vrijheid te komen wonen en werken. Ymere en haar partners willen met de nieuwe bestemming van de woning de historische betekenis en de symbolische boodschap ‘de waarde van in vrijheid leven’ waarborgen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: